Floriade is een wereldtuinbouwtentoonstelling waar je innovaties en oplossingen kunt bekijken hoe we duurzamer kunnen leven. Maar ook je kunt er ook genieten van de geur en kleur van bloemen, planten, groenten en fruit.
Ver buiten het Floriadeterrein konden we de auto parkeren om zo met een pendelbus naar de locatie gebracht te worden. Zo gezegd, zo gedaan. De enige maar was dat Lisanne ons de opdracht had gegeven nog een bos wilgentakken mee te nemen. Drie dagen lang mochten ze werken aan hun opdracht en na dag 1 kon ze inschatten dat ze wellicht nog iets tekort zou komen. En als we dan toch heen gingen…. Inladen in de kofferbak is één, maar takken van 2,5 meter in een bus meenemen vol mensen is wat anders. Op het terrein aangekomen, bleek dat de locatie waar Lisanne stond ook nog eens 1 km verderop was. Het gaf in ieder geval genoeg bekijks en gespreksonderwerpen voor de vele hoveniers die deze week de bloembollen aan het vervangen waren door zomerbloeiers.
Lisanne en haar medestudenten waren in de kas bezig met hun examenopdracht voor Green Design. Een vak waarbij ze vooral moeten werken met materialen uit de natuur, vandaar de wilgentakken ; )
Onze ronde door de kas inspireerde op allerlei manieren. Naast mooie interieur- en plantenpresentaties werden ook groente en fruit op een mooie manier gepresenteerd.
In het ruim 60 hectare grote Floriadepark valt veel te ontdekken. Naast al het natuurschoon, de mooi aangelegde tuinen, prachtige hofjes en bijzondere planten sprak uiteraard ons het deel architectuur en innovatie erg aan.
Hoe ziet onze leefomgeving er in de toekomst uit? Hoe kunnen we materialen uit de natuur toepassen in de bouw? Bijvoorbeeld materialen zoals hooi, riet, vlas, wol en kurk. Bouwen met natuurlijke materialen is zo oud als de mens zelf. Door gewassen te telen die als hernieuwbare grondstoffen kunnen dienen voor bouwmaterialen, wordt CO2 voor langere tijd vastgelegd. Wat dat betreft is er nog een wereld te winnen.
Naast de toepassing van deze materialen zagen we ook veel gebouwbeplanting. Niet alleen binnen veel groen, maar ook aan de buitenzijde. Zoals de gevel van de Aeres Hogeschool op het Floriadeterrein. Groene wanden en gevels bieden een duurzame oplossing tegen hitte en kou. Naast de natuurlijke isolerende kracht van de planten zelf helpt de stilstaande luchtlaag tussen de muur en de beplanting hier ook aan mee. Een groene gevel weerkaatst en absorbeert een groot deel van het zonlicht en de warmte. Dit betekent dat op warme dagen de hitte je pand minder binnendringt. Hiermee kun je besparen op je airconditioning. In koudere periodes helpen de planten de warmte juist vast te houden.
Doordat steden steeds voller zijn gebouwd, is er vaak weinig ruimte voor een tuin en dan is een verticale tuin een goed alternatief. Een verticale tuin, maar ook een plat dak, is perfect om een eigen tuin te creëren.
Elke M2 aan groen telt! Met een slim ontwerp heb je minder onderhoud, wordt je tuin een aanwinst voor jezelf, insecten en dieren én ben je beter voorbereid op de gevolgen van klimaatverandering.
Vanuit de grote stad reden we naar het platteland. We wonen helemaal zo gek nog niet : ) Binnenkort maar even ons platte dak (terras) onder handen nemen en zomer-perkgoed en de kruiden in de bakken zetten. Denk dat het daar ook wel een beetje ophoudt met onze groene vingers. Laten wij ons maar richten op (duurzame) ontwikkelingen rondom bouw en interieur ; )
p.s een leuke win-actie op deze blog via de socials.