Binnenkijken bij Micheal en Nathascia
Deze woning mag met recht een luxe villa worden genoemd en dit is niet onopgemerkt gebleven.
The Art of Living (een magazine waarin gerenommeerde architecten, designers, vakspecialisten en leveranciers aan het woord komen en die je een exclusief inkijkje geeft in de wereld van hoogwaardige materialen en toepassingen) heeft een reportage gemaakt van de woning van Micheal en Nathascia. Dit gaf mij de mogelijkheid om hier ook in te adverteren en leidde ertoe dat ik in de pen klom om eindelijk deze blog te schrijven : )
Een woning laten bouwen is waarschijnlijk de grootste investering die je ooit gaat doen. Dat daar goed over nagedacht moet worden, is dan ook vanzelfsprekend.
We gaan alweer een aantal jaren terug dat ik Micheal en Nathascia voor het eerst heb ontmoet. Destijds heb ik geadviseerd bij het nieuw te bouwen bedrijfspand. Zie blog zakelijk interieuradvies
Gemiddeld gaat er zo’n jaar aan vooraf voordat de eerste paal de grond in wordt geslagen. Dit heeft alles te maken met (omgevings)vergunningen, ontwerpen, aanpassingen en alle aanbestedingen. En daarna gaat er nog bijna een jaar overheen voordat alles is afgewerkt/afgerond.
Tijdens de eerste fase hebben we om tafel gezeten met de architect. Een architect bepaalt samen met de klant welke uitstraling de woning krijgt, hoe het wordt ingedeeld en welke materialen er worden gebruikt. Waar ik (dan al) over nadenk is de routing in het huis, functionaliteit van de ruimtes en hoe de afwerking eruit gaat zien. Elke (willekeurige) architect heeft altijd zijn eigen ideeën/beweegredenen waarom het zo is ontworpen, maar die redenen heb ik ook voor mijn ontwerpen, dus soms is dat nog wel eens touwtrekken tussen beide partijen, ha ha. Als je maar een open houding blijft houden en in gesprek blijft, dan kom je vanzelf tot eenzelfde visie. Uiteindelijk gaan we allemaal voor het beste resultaat!
Na de fase van ontwerpen, schetsen en overleggen kan de 2e fase van start gaan. De ruwbouw: de fundering, de riolering, een groot deel van de leidingen, de dragende muren en het dak.
Af en toe neem ik dan een kijkje op de bouw om het proces te volgen.
Ondertussen gaat het ontwerpproces verder en dat varieert van het indelen van de woonkamer, keuken, slaapkamers, gastenverblijf, badkamer(s), kantoor en, last but not least, de game room in de kelder. Over elke ruimte is goed nagedacht.
Voor al deze ruimtes heb ik een ontwerp gemaakt en zijn we samen op pad gegaan. Tijdens de ruwbouw-fase moeten er dus ook al beslissingen genomen worden, zodat bij de volgende fase alles op tijd wordt uitgevoerd of geleverd. Een belangrijk onderdeel daarbij is het lichtplan, dit wordt namelijk in deze fase al aangelegd. Ook waar de aansluiting van de haard moet komen en wat de indeling van de keuken gaat worden moet op dit punt al besloten zijn.
De 4e fase is de oplevering: Je loopt dan met de aannemer rond om te controleren of alle werkzaamheden volgens plan zijn uitgevoerd.Een fase waar ik als ontwerper, maar zeker ook de klant, na 1,5 jaar heel erg naar uit kan kijken. Want na deze fase kan mijn papieren ontwerp “tot leven worden gebracht” en kan mijn planning van start gaan : )
De laatste fase is de afwerking: Deze fase richt zich op de afwerking van de woning, grotendeels vinden deze werkzaamheden binnenin de woning plaats. (Terwijl er overigens ook buiten hard wordt gewerkt aan het tuinontwerp.) Hoewel het in deze fase echt wel even touwtrekken was tussen de verschillende partijen, hebben we de neuzen dezelfde kant op gekregen. De schilder moest nog de laatste hand leggen aan enkele wanden, ondertussen werd de steenstripmuur in de gameroom geplakt en in rap tempo volgden de pvc-vloer, keuken, badkamer, maatwerkkasten en raamdeco.
Micheal en Nathascia houden van een luxe interieur en dat zie je terug in de materialen die er zijn gebruikt. De wanden zijn deels bewerkt met een metallic stucwerk, de haard en een wand in de slaapkamer met leer en de epoxy eettafel en barblad maken de luxe uitstraling helemaal compleet.
Niet alleen de materialen, maar ook het kleurgebruik is bepalend. Warme grijs- en bruintinten, afgewisseld met zwart en wit. Waarbij de leefruimtes overwegend licht zijn, is er bij de slaapkamer, badkamer en de game room voor zwarte wanden en plafond gekozen. Een heel sjieke uitstraling.
Gedurende het hele proces hebben we nauw contact gehad met elkaar, de architect, de “jongens” op de bouw, de leveranciers en iedereen die bij het bouwen van een woning komt “kijken”.Na al het touwtrekken (metafoor,) mogen we met recht zeggen dat dit een paradepaardje is geworden.
Met deze eindejaarsknaller sluiten we 2022 af.
De allerbeste wensen voor 2023!
foto bron: The Art of Living