Duurzaam wonen
Duurzaam wonen?! Je hebt hier ongetwijfeld een mening over en misschien ben je er zelf wel mee bezig. Maar op welke manier en hoever ga je? Ideeën hebben over duurzaamheid is mooi, maar dit toepassen
Alle overheidsgebouwen moeten al sinds januari 2019 voldoen aan bepaalde ‘duurzame normen’ en voor nieuwbouw (woning en utiliteit) gaan deze normen per 1 januari 2021 gelden.
Een heel (woon)pand verwarmen zonder gas te gebruiken? Dat kan met een pelletkachel-cv, in ons geval een hele grote! Minder duurzaam, maar wel beter dan een houtkachel en zonder gas moet je toch wat. Het fijnstof wat zo’n pelletkachel uitstoot is meer dan wanneer je verwarmt op gas of stroom. Op het industrieterrein is dat niet zo’n probleem, maar in de bebouwde kom is dit niet de meest ideale oplossing. Het kan vooral (geur) overlast veroorzaken als het windstil of mistig is. De pellets die erin gaan zijn zaagafval van hout uit verantwoord beheerde bossen en redelijk duurzaam, dus dat dan weer wel; )
Eén van de grootste energiebesparende maatregelen is het isoleren van je huis.
Er zijn allerlei vormen van isolatie; Vloer- en bodemisolatie, gevelisolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie, zolderisolatie of isolatieglas. Door dit toe te passen, is de energierekening lager (goed voor je portemonnee) en daarbij is het ook beter voor het milieu. Je krijgt meer wooncomfort, ’s winters is het aangenaam warm en ‘s zomers lekker koel in huis.
De overheid heeft een subsidiepot ingesteld voor isolatie, deze loopt van 1 juni t/m 31 december 2020. Deze subsidie geldt vanaf het doorvoeren van minimaal 2 verschillende isolatiemaatregelen. Let op! Er is een beperkt budget beschikbaar gesteld, dus wees er snel bij!
Naast al deze “technische” verduurzamingen aan je huis kan het inrichten van je woning óók op een verantwoorde manier.
Als je houdt van warme voeten en een zachte vloer, dan is er tapijt waarvan de vezels bestaan voor 37% uit natuurlijk zetmeel.
Het klinkt misschien wat vreemd, maar er bestaat zelfs een muurverf met luchtzuiverende werking.
Mocht je meer willen weten over deze of andere duurzame producten, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen, ik sta je graag te woord: )
En hoe is het gesteld met je verlichting in huis? Een LED lamp duurder in de aanschaf, ze gaan wel tot tien jaar mee. Je hoeft ze dus ongeveer 50 keer minder vaak te vervangen dan een spaarlamp. Bovendien kost de lamp 90% minder energie dan een standaard gloeilamp. Ook stoten ze minder CO2 uit. Snel terugverdiend dus.
Last but not least….
Welke maatregelen neem jij om milieubewust en comfortabel te kunnen wonen?