Feit of fabel: Kindvriendelijke verf?
Om gelijk maar met de deur in huis te vallen, er bestaat “vriendelijke” verf. Niet alleen voor kind, maar ook voor volwassenen, huisdieren en, ook niet geheel onbelangrijk, het milieu.
Afgelopen week kreeg ik de vraag over kindvriendelijke verf in de winkel bij Decokay. De klant gaf aan iets hierover gelezen te hebben. Maar wat wordt hier eigenlijk mee bedoeld? Iedereen (tenminste, dat hoop ik) snapt dat je een kind geen verf moet laten drinken, maar hoe kan het dan wel of niet schadelijk zijn?
Vroeger zat er nog loodwit in verf. Dat is een giftige stof die tegenwoordig niet meer in verf gebruikt mag worden. En dat is maar goed ook, want je wilt natuurlijk niet dat je kind in een mooi geschilderd kinderbedje ligt waar gif in de verf zit. Die oude verf is dus zeker geen kindvriendelijke verf. Maar, zoals gezegd, lood mag niet meer gebruikt worden in verf. En daarmee is elke verf (zelfs loodmenie) gifvrij na uitharding. Let op: dus niet wanneer de verf droog is! Het uitharden van verf is een proces dat ongeveer drie weken duurt. Wel iets om rekening mee te houden dus.
Hoe zit het nu precies?
Acryl (water)gedragen lakverf
Verven is een klus die voor iedere doe-het-zelver is weggelegd. Weet je niet waar je moet beginnen? Ik geef je graag vakkundig advies. Of het nu bijvoorbeeld gaat om een kleur op de muur, het schilderen van kinderspeelgoed of je voordeur, ik zet mijn kennis graag voor je in. Op donderdag ben ik te vinden bij Decokay Steenwijk. Loop gerust een keer binnen.