LED Verlichtingsplan
De donkere dagen voor kerst komen er weer aan. In huis wordt met kaarsen en (LED)lichtjes een sfeer van gezelligheid gecreëerd.
Heel sfeervol al die lichtjes, maar ook de rest van het jaar is het fijn als je een goed verlicht huis hebt. Een gebrek aan licht heeft invloed op ons humeur en onze slaap en kan daardoor allerlei gezondheidsklachten veroorzaken. Ik ben zelf heel gevoelig voor licht. Als het een dag slecht weer is in de winter kun je mij beter maar niet tegenkomen ; )
Tegenwoordig wordt eigenlijk alleen nog maar LED verlichting gebruikt. Door de snelle ontwikkelingen op LED gebied kunnen nu vrijwel alle lampen vervangen worden. Vroeger gaven LED lampen erg kil licht, maar die tijd is voorbij. Lichtbronnen, in dit geval LED, bepalen ook de sfeer en uitstraling van je lamp.
Als ik een interieuradvies geef, wordt er ook vaak de vraag gesteld of ik een verlichtingsplan kan maken. En dat kan ik zeker. De klant krijgt een praktisch en esthetisch plan, want het kiezen van de juiste verlichting voor je woning kan soms een moeilijke opgave zijn. Een technisch plan laat ik over aan de installateur, de aansluitpunten en dergelijke.
Waar moet de verlichting hangen/staan?
Maak eerst een plattegrond van de ruimte en teken daar je meubels in. Schrijf erbij welke activiteiten er plaatsvinden op de verschillende plekken in deze ruimte, dan weet je waar meer en minder licht nodig is.
Welke soort lamp?
Hanglamp : Geconcentreerde lichtbundel op een plek (voornamelijk aan het plafond)
Vloerlamp: Vaak met stekker en het grote voordeel is dat deze makkelijk te verplaatsen is.
Tafellamp: Zorgt voor extra sfeer in huis en kan op tafels, kasten, planken etc. gezet worden.
Planfond lamp: Is net als de hanglamp, bedoeld om aan het – zoals de naam al zegt- plafond te hangen.
Wandlamp: zorgt voor zacht licht en verlicht de donkere hoeken in de ruimte.
Welke lichtbron moet je gebruiken?
In eerste plaats moet de fitting overeenkomen met de fitting van de lichtbron. Door het lage energieverbruik van LED lampen zegt het vermogen in watt nu niet meer zo veel. Een LED lamp van 3 watt kan net zo veel licht geven als een ouderwetse gloeilamp van 60 watt. De lichtsterkte wordt weergegeven in lumen. (Houd er rekening mee dat je een hogere lichtsterkte nodig hebt bij een hoger plafond)
Ruimte Hoeveelheid licht
Badkamer 300 lumen
Hal 100 – 300 lumen
Keuken 500 – 850 lumen
Slaapkamer 300 lumen
Tekenruimte 750 lumen
Werkruimte 500 lumen
Ook moet je rekening houden met de kleurtemperatuur. De kleurtemperatuur van LED lampen wordt uitgedrukt in Kelvin (K). Hoe hoger het aantal Kelvin, hoe kouder de kleur van de lamp. Kleurtemperaturen voor werkverlichting en voor verlichting in huis is vaak verschillend.
Hoeveelheid Kelvin Lichtkleur
<2700K warm licht
2700 K warm wit licht
2700-400 K warm/helder licht
4000 K helder wit licht
5000 K daglicht
5500 K zonlicht
Ik ben heel blij met de verlichting op ons kantoor. Deze is aan te passen aan de functie die de ruimte krijgt in de loop van de dag. Aangezien deze ruimte tijdens de verbouwing nog functioneert als kantoor, keuken en woonkamer, hebben we gekozen voor verlichting die je kunt aanpassen.
Op de foto's kun je ook goed zien wat licht doet met kleur.
Als ik met kantoorwerkzaamheden bezig ben, staat hij op vol vermogen, op 5000 K (daglicht). Heel effectief en actief wordt er dan gewerkt.
Wat later in de middag, als langzaamaan de gezinsleden binnendruppelen, wordt het licht wat gedimd en wat warmer gezet, 3000 K (warm wit),en rond een uurtje of 9 staat hij op standje 2700 K (extra warm wit) en nemen we gelijk een passieve houding aan.
Licht heeft dus wel degelijk invloed op je lichaam.
Dimmers zijn ook niet geheel onbelangrijk. Je kunt dan zelf bepalen hoe licht/donker je het wilt hebben en op deze manier kan hoofdverlichting ook dienen als sfeerverlichting. De lichtbron bepaalt of je kunt dimmen of niet.
LET dus goed op bovenstaande onderdelen bij het aanschaffen van de juiste verlichting! Voor je het weet sta je ‘s avonds nog het hele huis te poetsen, terwijl je beter in de relaxmodus je kunt voorbereiden voor de nacht.