Verbouwen en restylen Productieweg 4 (week 4)
Zowel in het leven of als je gaat (ver)bouwen heb je te maken met verschillende fases.
Aangezien het voor veel mensen absoluut geen wekelijkse, maandelijkse of zelfs jaarlijkse kost is om te (ver)bouwen, wil ik jullie middels blogs over onze eigen verbouwing meenemen in de wereld van de bouw (en natuurlijk de interieurstyling). Wat het bij ons een uitdaging maakt, is dat we voor de verschillende gedeeltes van ons pand ook in verschillende fases zitten, zoveel om aan te denken en zoveel te regelen!
Want wat betreft de begane grond zitten we in de afbouwfase terwijl het woongedeelte nog even op zich laat wachten….
Fase 1
Om te beginnen heb je natuurlijk een kavel nodig waarop je de woning kunt bouwen. Of je gaat op zoek naar een woning die bij jouw situatie past. In ons geval dus dit bedrijfspand. Belangrijk is dat je een goed gevoel hebt bij het stuk grond of het pand. Het moet voldoen aan je voorwaarden, handig dus om voor de zoektocht een lijstje te hebben met wat je voorwaarden zijn en wat je graag zou willen. Je voorwaarden zijn een must, je wensen een pré. Een gesprek met de bank is ook geen overbodige luxe, want je moet uiteindelijk wel weten wat je kunt financieren. Als je je keuze qua kavel/pand hebt gemaakt en je hypotheek eenmaal rond is en je maakt gebruik van een bouwdepot dan wordt het geld voor de (ver)bouw van je woning apart gezet. Vanuit daar worden alle facturen betaald. TIP! Interieuradvies kan ook gefinancierd worden vanuit het bouwdepot.
Fase 2
Heb je het stuk grond of de woning kunnen bemachtigen? Dan is het de kunst om je woonwensen om te zetten in een concreet ontwerp. Op tekening kan er nog van alles gewijzigd worden, dus bedenk goed wat je wel en niet wilt en maak een planning, zowel qua tijd als financieel. Voor ons geldt dat aangezien wij in deze fase zelf het grootste aandeel werk hebben het niet meevalt om te plannen. Ons (gewone) werk gaat tussen het verbouwen en restylen natuurlijk gewoon door.
Wil je de klus uitbesteden? Check dan of er een aannemer beschikbaar is in de periode dat jij het wil realiseren. Ook het aanvragen van vergunningen bij gemeentes heeft tijd nodig dus neem dit ook mee in de planning. Dit is ook het moment om een interieurontwerper in te schakelen .
Het is goed om een budget per onderdeel vast te stellen. Neem hierin ook de afwerking van de inrichting mee. Die oude bank kan nog prima een poosje mee, maar nieuwe vloerbekleding, raamdecoratie, gordijnen of een kleurtje op de muur is wel noodzakelijk. Want laten we eerlijk zijn, het moet natuurlijk als een echt thuis gaan voelen en dat red je niet als de inrichting alleen als sluitpost wordt meegenomen.
Fase 3
Het (ver)bouwen kan ein-de-lijk beginnen. Spannend! Om de ruimtes naar onze woon/bedrijfswensen in te delen moest er eerst het één en ander worden gesloopt. Wij zijn, omdat we veel zelf doen, veel in ons nieuwe pand te vinden en zien alles per dag vorderen.
Bezoek zelf ook regelmatig de bouwplaats. Iedereen wil toch graag weten wat er gebeurt?
De binnenwanden worden geplaatst, leidingwerk geïnstalleerd, de elektriciteit aangelegd en er wordt afgetimmerd. Tenslotte wordt de aankleding van de woning compleet gemaakt met eventueel tegelwerk, sanitair, schilderwerk en/ of stukadoorswerk. Volgens onze planning komt de stukadoor in week 5 (joehoe)
Fase 4
Als alle fases doorlopen zijn dan vindt de oplevering plaats en kan er worden ingericht. Je krijgt dan de sleutel van je droomhuis en op dat moment kun je zelf aan de slag. Of je laat het uitvoeren door professionals wat veel rust geeft en waardoor je zeker weet dat alles zo wordt als je in gedachten hebt.
Ook hier ligt nog de (schone) taak voor ons tijdens de bouwvak weken.
Naast de (ver)bouw fases zijn we ook privé in een nieuwe fase beland. Marijke (onze jongste) is deze week jarig geweest en hebben nu drie tieners in huis. Weer een ander soort uitdaging ;)
Dit waren in vogelvlucht de fases van het (ver)bouwen. Het is een heel proces maar het resultaat is een woning waar je blij van wordt en die aan je voorwaarden voldoet.
Ga jij de uitdaging aan om te (ver)bouwen?