Potuyt

Smit Giethoorn

​Kleuren die op elkaar zijn afgestemd, een sfeervolle ambiance in combinatie met de juiste meubels, dat maakt dit restaurant tot een prachtig plaatje in het mooie dorp Giethoorn.


Giethoorn, ook wel het Venetië van het Noorden genoemd, is omgeven door water. Aan één van de grachten, in het centrum, ligt het restaurant en verhuurbedrijf Smit. Wie aan Giethoorn en omgeving denkt, ziet punters over het water glijden. Vroeger vaak vol met turf of riet, tegenwoordig net zo vaak vol met toeristen.

Helaas heeft alle horeca op dit moment te maken met de huidige maatregelen. Ze kunnen niet doen waar ze zoveel van houden. Het voordeel hiervan voor mij is dat ik deze week langs kon gaan om wat foto’s te maken en er tijd was voor een persoonlijk praatje.

Bij Smit in Giethoorn heb ik enige tijd geleden kleur- en interieuradvies gegeven. Het creëren van een rustig totaalbeeld en een prettige beleving zit hem in de combinatie van kleuren en materialen.

Smit Giethoorn bestaat uit twee gedeeltes. Een bestaand deel (bruin café idee) waar een deel is aangebouwd. Het andere deel is nieuwbouw wat officieel dienstdoet als feestzaal.

Het eerste advies wat ik gaf bij Smit in Giethoorn, had betrekking op de nieuwbouw en was merendeel vanaf de opbouwfase. Het advies omvatte onder meer het kleurgebruik, het materiaalgebruik, de verlichting en de akoestiek.

Kleurgebruik

Een warme, vergrijsd groene kleur heb ik gekozen voor de wanden in de feestzaal. Deze kleur straalt veel rust uit en is goed te combineren met natuurlijke materialen en accessoires.

Het plafond boven de bar heeft een diepe, donkere kleur groen (uit dezelfde serie) gekregen, om zo de aandacht ernaar toe te trekken en het maakt de ruimte knusser.

Omdat Giethoorn omgeven is door riet, heb ik voor één van de wanden een rietbehang gekozen.Dit geeft de ruimte extra warmte en sfeer en oogt daardoor natuurlijk.

Materiaalgebruik

De cognac, taupe en groene meubels geven de ruimte een industriële en moderne look.

De naturel bamboe jaloezieën en naturel inbetweens versterken deze sfeer, maar zorgen ook voor een natuurlijke uitstraling. De natuur zie je ook terug in de boomstamlamp die wij speciaal voor Smit hebben gemaakt.

Verlichting

Een tak, jaren geleden gevonden in het bos, lag te drogen bij ons in de schuur en te wachten op z’n eindbestemming, haha. Nu hangt deze dus aan het plafond in het gezellig hoekje van het restaurant.John heeft er een aantal touwlampen aan bevestigd, zodat het functioneert als verlichting!

Om de industriële sfeer te benadrukken, heb ik gekozen voor industriële hanglampen boven diverse tafeltjes. Niet voor een “standaard” zwarte kleur, maar een mooie taupe. Dit maakt deze lampen net wat zachter en zo past het bij het totaalplaatje.

Akoestiek

Akoestische problemen komen niet alleen voor bij (nieuwbouw) woningen, maar ook vaak bij restaurants. Doordat er tegenwoordig vaak gebruik wordt gemaakt van “harde” materialen ontstaat er veel nagalm. Hierdoor krijg je onrust en wellicht irritatie. Dit wil je liever niet thuis en ook niet in een restaurant, aangezien je daar heengaat om te ontspannen en te genieten. Een slechte akoestiek heeft ook een negatieve invloed op de werking van de geluidsapparatuur en muziekinstrumenten. Dit akoestische probleem is, mede door mijn advies, opgelost met het toepassen van een akoestisch spanplafond. Er wordt een geluidsabsorberende laag aangebracht tussen het originele plafond en het spanplafond. Dit zorgt ervoor dat de weerkaatsing van het geluid in de ruimte sterk gereduceerd wordt, tot wel 90 procent.

Ook heb ik gekozen voor een wolvilt paneel, waar de verlichting in is weggewerkt, onder het schuine gedeelte.

Door het toepassen van bovenstaande onderdelen (kleur, materiaal, verlichting en akoestiek) is er een sfeervolle ambiance ontstaan.

Het tweede advies, voor het oude gedeelte, was vanuit de bestaande situatie. De stamgasten keken met vrees toe hoe hun geliefde café een metamorfose onderging, maar ervaren het nu als een welkome plek en weten hun plaats aan de stamtafel weer te vinden : )

Omdat er een deel bij is gebouwd, moesten wel alle wanden, en ook hier het (akoestische)plafond, worden vervangen. Ik heb een verlichtingsplan gemaakt en kleuradvies gegeven. Het kleurgebruik is heel naturel en natuurlijk en voelt daarom al snel vertrouwd aan.

De bestaande bar is bekleed met houten strips en hierdoor ontstaat er gelijk een andere look en feel.

De tafels zijn deels vervangen door robuuste eikenhouten tafels (die ik heb laten maken) en zijn deels de bestaande tafels.

Al met al heeft Smit Giethoorn een flinke metamorfose ondergaan, waar je (ik hoop binnenkort) kunt genieten van een heerlijke kop koffie en een lekker stukje appelgebak.

Bekijk meer referenties